Creatief met ruimte

op het ritme van het leven

De rode draad van Mijn Huis Mijn Architect dit jaar is 'Creatief met ruimte - op het ritme van het leven', een actueel thema waarmee de Orde van Architecten een boodschap met visie wil uitdragen naar kandidaat-(ver)bouwers.


Tijdens onze levensloop verandert immers ook de manier waarop we wonen en willen wonen. Jonge starters hebben andere verlangens dan singles, gezinnen met kinderen, actieve zestigplussers of ouderen met een verminderde mobiliteit. Onze wooncultuur wordt bepaald door verschillende parameters: het sociaal en familiaal gebeuren, onze mobiliteit of het gebrek eraan, de nabijheid van werk, scholen, winkels en groen, bouwoppervlaktes die steeds kleiner worden, de betaalbaarheid van kopen, bouwen en verbouwen, …


Wat de architect op dit vlak voor u kan betekenen, kunt u ontdekken tijdens deze editie van Mijn Huis Mijn Architect. U ziet hoe architecten minder vierkante of kubieke meters doen rijmen met een prettig ruimtelijk gevoel. U ondervindt aan den lijve dat kleiner en dichter wonen heel aangenaam kan zijn als het daglicht goed zit. U hoort hoe meegroeiwoningen mee evolueren met groeiende en krimpende gezinnen. U wordt ingewijd in de principes van "ontwerpen voor iedereen", waarmee architecten een toegankelijke woning ontwerpen die opgewassen is tegen een tijdelijke of blijvende beperking van de mobiliteit.